Jeg har vært ett sted så mørkt at jeg ikke trodde det fantes en utvei…

Det er kanskje ikke alle som vet dette, men jeg har en fortid hvor jeg i mange år slet psykisk. Jeg slet med angst, depresjon og hadde ett veldig anstrengt forhold til kropp og mat. Jeg har hatt perioder hvor jeg har vært så langt nede og slitt med så mørke tanker at jeg har vært innlagt på psykiatrisk avdeling.

Jeg syns ikke det er vanskelig å snakke om psykisk helse generelt, men jeg syns det er vanskelig å fortelle personlige erfaringer og historier. Jeg har jobbet så hardt for å komme dit jeg er i dag med en god mental og psykisk helse, og det gjør helt ærlig veldig vondt å se tilbake på den tiden hvor jeg ikke hadde det bra. På mange måter er det for meg ett tilbakelagt kapittel som jeg er ferdig med, samtidig som det er noe jeg vil bære med meg resten av livet. For det å slite psykisk har lært meg så enormt masse, og det har til syvende og sist gitt meg en styrke jeg ikke ville vært foruten den dag i dag.

Jeg leser ofte Ungdata undersøkelser. For en stund siden leste jeg en undersøkelse som handlet om stress, press og psykiske plager blant ungdommer. Det viser seg at norsk ungdom stort sett har det bra, men de siste tiårene har flere og flere ungdommer rapportert om psykiske helseplager. Det er størst økning blant jenter, men også gutter rapporterer i økende grad slike problemer. Mange ungdommer opplyser om at de psykiske helseplagene ofte er knyttet opp mot stress på grunn av følelsen av press. Det er spesielt 3 ting jeg legger merke til, som jeg engasjerer meg veldig i:

Press om å prestere bra på skolen og i idrett.
Kroppspress, som vi i dag vet er ett utbredt problem, spesielt blant unge jenter.
Press om å ha mange følgere og få mange likes på sosiale medier. 

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen; mitt mål i sosiale medier er å være en motvekt til de typiske idealene vi ofte ser både på blogg, Instagram og snapchat,- og jeg håper så inderlig at flere og flere som har en stemme i sosiale medier gjør det samme. Vi trenger flere slike stemmer, og vi trenger dem nå! La oss slå ett slag for ungdommen. La oss være sunne forbilder for dem, la oss bidra til at de kan vokse opp i ett samfunn der de kan føle at de er gode nok, akkurat som de er!

Alle som har en stemme som når ut til mange må begynne å være sitt ansvar mer bevist. For uansett hvor mye vi snur ryggen til det, så er vi forbilder for de som følger oss. Spør deg selv: hvilket forbilde vil du være? 

 

Snapchat: ronjajohans1 👻
Instagram: Ronjauperfekt 🤳

 

2 kommentarer
  1. Er ikke bare influensere, dette gjelder folk flest! Tror de fleste mennesker har noen som ser opp til de, alle må tenke på sitt ansvar uansett om det er i sosiale medier eller ikke.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg